MENU
PDF Opties

Wat hebben we daarvoor gedaan

  • In 2018 werden extra middelen ingezet voor de bestrijding van invasieve exoten. Dit zijn uitheemse planten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied vestigen, zich vervolgens explosief vermeerderen en daarmeeinheemse planten verdringen. In Purmerend groeide 6.800 m2 reuzenberenklauw en 250m2 Japanse duizendknoop op grond beheerd door de gemeente. Naast verdringing van inheemse flora en fauna en de gevolgen daarvanvoor de lokale biodiversiteit, vormden de planten direct en indirect een gevaar voor de samenleving: aanraking met de reuzenberenklauw kan resulteren in onder meer brandwonden. De bestrijding is in samenwerking met andere grondbeheerders, zoals Staatsbosbeheer en HHNK (Hoogheemraadschap Noorderkwartier), grotendeels gerealiseerd. In 2018 zijn de behandelde locaties gecontroleerd en zonodig nabehandeld.
  • Het GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) is verder uitgewerkt met daarin opgenomen de regionale afspraken en de uitwerking van deze afspraken op lokaal niveau. Daarbij is de financiële keus over de wijze van begroten opgenomen.
  • In 2018 is het fietspad Waterlandlaan geasfalteerd. De uitvoering van het fietspad Purmersteenweg is onhold gezet in verband met de vervanging van de Hoornse brug. Voor de doorstroming van het fietsverkeer konden deze twee projecten niet gelijktijdig uitgevoerd worden.
  • In 2018 zijn 7 houten bruggen vervangen.
  • In 2018 heeft de inspectie aan de beschoeiingen uitgewezen dat er achterstallig onderhoud was opgetreden. Binnen het beheerbudget is hiervoor een meerjarig onderhoudsplan opgesteld. De eerste beschoeiingen zijn in 2018 vervangen.
  • Het groot onderhoud aan de Hoornsebrug is uitgevoerd en volgens planning voor 31 december weer opengesteld. Tevens is er ook nog onderhoud aan de aansluitende wegen uitgevoerd.
  • In 2018 is gebleken dat door het uitstel van de rioolvervangingen het onderhoud in de wijken Overwhere en Wheermolen is toegenomen. Om de bewoners zo min mogelijk ongemak te laten ervaren van het verouderde systeem zijn extra onderhoudsploegen ingezet.
  • In 2018 is de volledige vissteiger op de Spaarbekkenkade, in overleg met de bewoners, vervangen. Daarbij is de vissteiger toegankelijk gemaakt voor minder validen.
  • In een regionaal samenwerkingsverband is een blauwe golf gerealiseerd waarbij de bediening van bruggen in de regio op elkaar zijn afgestemd. De wachttijden voor het scheepvaartverkeer zijn hierdoor verminderd en de verkeerstromen op het water en de weg zijn hierdoor beter op elkaar afgestemd. Beiden ondervinden minder oponthoud van elkaar.
  • Beheersystemen op alle beheeronderdelen zijn opgeschoond, waar nodig aangevuld en of vervangen. Hierdoor is ons volledige areaal in beeld.
  • Bij het vervangen van speeltoestellen werden omwonenden (met name ook de kinderen) net als in 2017 vooraf betrokken bij het uitwerken van ideeën en wensen.
  • De VRI (verkeersregelinstallatie) aan de Westerweg/Purmerenderweg is vervangen.
  • De burgers weten steeds meer de weg te vinden naar de gemeente in relatie tot van buiten naar binnen werken. Dit zien we ook terug bij het indienen van wijkinitiatieven. Er komen veel initiatieven binnen. Het afgelopen jaar is veel gewerkt aan een inhaalslag vanuit reeds lopende initiatieven 2016 en 2017 en uiteraard de nieuwe aanvragen 2018.
  • Binnen het programma groenomvormingen is gekeken naar locaties waar 'schoon, heel en veilig' onvoldoende gewaarborgd werden. In de parken is gekozen om de opgaande beplanting langs de wandelpaden te rooien of te snoeien. In samenspraak met omwonenden, Spurd, wijkmanagers en het sociaal domein is speciaal in Park de Uitvlucht en het Kooimanpark veel werk verzet.
  • De Groenstructuurkaart is na vele jaren weer herzien. Daarnaast is er een kaart gemaakt met de ecologische zones. Voor het beheer en de ontwikkeling van de stad helpt dit in het maken van keuzes.
  • Het groenplan 2019-2022 is geschreven en geaccordeerd. Daarna volgde een Europese aanbesteding.
  • Voor het toezicht op cultuurtechnische werken zijn twee extra man toegevoegd. Het bewaken van het onderhoud is het behoud van kwaliteit.
  • Het beheerprogramma Obsurv is verbeterd. Daarmee kon veel informatie worden verkregen voor het nieuwe groenbestek.
  • Doorlopend is er aandacht voor een verdere duurzame invulling van het gemeentelijk groen. Veel bermen zijn ingezaaid met bloemrijke mengsels. Voor vogels en insecten is er meer voedsel te vinden en de zomerbloemen geven kleur aan de stad. Daarmee wordt ook een bioactieve bodem gemaakt die helpt CO2 te binden en water te bergen.
  • Het duurzaam verwerken van het slootmaaisel van het HHNK heeft geleid tot de productie van compost. Door de hoge transport- en stortkosten was de conclusie eenvoudig. Het lokaal verwerken is vele malen goedkoper.
  • Op 18 januari 2018 was er een flinke storm waardoor veel bomen zich niet meer konden vasthouden in de natte bodem na alle regen in 2017. 165 Bomen zijn met man en macht verwijderd. Daarna zijn er op veel plekken weer bomen herplant.
  • Door langdurige hitte is er veel (extra) water gegeven aan bloembakken en met name nieuwe aanplant bomen.

Schoon

Werken in Wijken heeft zich ook in 2018 verder ontwikkeld. Intern zijn er vanuit Handhaving per cluster vaste medewerkers aangewezen die zorgdragen voor snellere afhandeling van dumpingen etc. Onze wijkmedewerkers en de medewerkers van Handhaving weten elkaar steeds beter en sneller te vinden. Dit komt de afhandeling van meldingen in de openbare ruimte ten goede.

In 2018 is er door de wijkmedewerkers geen ondersteuning geweest bij onkruid op verharding. Dit was in 2018 volledig uitbesteed (onderhands). Hierdoor was er meer tijd en ruimte voor verwijdering van zwerfafval en het oplossen van kleine klussen al dan niet aan de hand van meldingen.

De MOR app, Meldingen Openbare Ruimte, heeft in 2018 het levenslicht gezien. Er wordt hard gewerkt aan het intern testen van het systeem en de inrichting daarvan.

In 2018 is de mijlpaal van 300e vrijwilliger bereikt voor de verwijdering van zwerfafval. Ondersteuning vanuit bewoners en bewonersparticipatie spelen inmiddels een belangrijke rol bij het beheer van de openbare ruimte.

Vanuit het project Garantiebanen hebben 5 medewerkers een contract bij de gemeente gekregen.